Miért fontos a célkitűzés az olvasásban?

Posted on

Ha megkérdezünk 100 embert arról, hogy hasznos-e olvasni, akkor biztos, hogy közülük legalább 99 igenlő választ fog adni. Azonban ha azt kérdezzük, hogy valójában ők maguk mennyit és milyen gyakorisággal olvasnak, akkor igencsak lecsökken a pozitív válaszok aránya. Miért van ez?

Szerintünk azért, mert sokan cél nélkül kezdenek bele a könyvekbe, így gyorsan elveszítik a motivációjukat. A legtöbb ember általában „csak úgy” olvasgat mindenfélét, mi viszont úgy látjuk, hogy ha van egy határozott „miértünk”, akkor sokkal nagyobb elánnal és haszonnal vághatunk bele az olvasásába.

 

A “Fear Of Missing Out” jelenség

Természetesen olvasásnak minősül az internetes hírportálokon, közösségi oldalakon való böngészés is, azonban lássuk be, ezekből nem sok valóban hasznos infót raktározunk el, sokkal inkább a „kimaradástól való félelem” (fear of missing out), mint civilizációs népbetegség áldozatai vagyunk. Ettől nem kell megijedni, de azért törekedni kell az egyensúlyra.

missing-out

kép forrása: nubimagazine

Fontos kérdések az olvasás előtt

Sokfajta indokkal kezdhetünk bele a könyvek bújásába. Elképzelhető, hogy pusztán szórakozásból olvasunk irodalmi műveket vagy regényeket, melyeknek természetesen megvan a maga helye az életünkben (egyebek mellett fejleszti a fókuszáló képességünket, képzelőerőnket, szókincsünket, stb). Ellenben ha üzleti vagy önfejlesztő könyvet veszünk a kezünkbe, akkor mindenképpen fontos átgondolni pár dolgot, hiszen ezeket a típusú könyveket szórakozásból olvasni nem túl sok értelme van. Érdemes tehát megválaszolni az alábbi kérdéseket:

  • azért olvasunk, mert szeretnénk elmélyedni egy adott témában, és infókat gyűjtünk hozzá?
  • azért olvasunk, mert szeretnénk jobbá válni valamilyen területen, és a könyvben megfogalmazott tanácsokat akarjuk átültetni a gyakorlatba?
  • azért olvasunk, mert valamilyen probléma van az életünkben, amit szeretnénk megoldani?

Célszerű minden könyv elolvasása előtt feltennünk ezeket a kérdéseket, mert sajnos a legtöbb embernek nincs ideje sokat olvasni, így félő, hogy olyan tartalmakra „pazarolják” el az idejüket, ami nem viszi őket előrébb a valódi céljaikhoz.

Ha viszont már belevágunk a könyvbe, akkor sem mindegy, hogy hogyan tesszük azt! Ugyanis nem csak egyfajta olvasási technika létezik, vannak módszerek, amelyek hosszútávon lényegesen hatékonyabbak és gyorsabbak az A-tól Z-ig történő olvasásnál! A következő bejegyzésünkben erről osztunk majd meg tippeket, addig is nézzétek át az általunk írt könyvösszefoglalókat!