5 tipp a hatékony olvasásért

Posted on

Veled is előfordult már, hogy egyszer csak észbe kaptál, hogy 10 perce ugyanannál az oldalnál időzöl a könyvedben és mégsem emlékszel semmire az adott részből? Ne aggódj, mindenkivel megesik, hiszen a fókuszunkat nem könnyű hosszútávon fenntartani, az emberi elme könnyen elkalandozik.

Pontosan ezért ebben a posztban összegyűjtöttük azt az 5 tényezőt, amelyek segítségével hatékonyan és gyorsan tudsz haladni az olvasással!

 

1. Tudd a miérteket

Ahogy az előző bejegyzésünkben már részleteztük, nagyon fontos, hogy tudjuk, miért vettük kezünkbe az adott könyvet. E nélkül is ugyanúgy elmegy az idő az olvasással, de nem fogjuk tudni igazán hasznosítani a könyvben tanultakat, ha „csak úgy” lapozgatjuk azt. Ellenben ha előre letisztázzuk a céljainkat, akkor a végén mérni tudjuk, hogy mit vártunk és mit kaptunk a könyvtől.

 

2. Csak a lényeg

Minden könyvet a tartalomjegyzék és a fejezetek címeinek átnézésével kell kezdeni. Ebből nagyjából leszűrhető, hogy milyen tematika szerint épül fel a könyv. Emellett a legtöbb üzleti/önfejlesztő olvasmány úgy íródik, hogy a fejezetek kezdő bekezdéseiben a lényeg nagy része benne van. Ebből kiderítheted, hogy számodra lényeges-e az adott fejezet, érdemes-e elolvasni. További infókat az általunk készített gyorsolvasással foglalkozó könyv rövidítésében találsz!

Tehát nem kell minden könyvet az elsőtől az utolsó betűig végigszenvedni, ha abban olyan részek is vannak, amik nem igazán érdekelnek.

 

notes

 

3. Emelj ki/jegyzetelj

Agyunk befogadóképessége nem végtelen, ezért sajnos nem fogunk tudni minden lényeges gondolatot és tanácsot örökre megjegyezni. Pontosan emiatt kifejezetten fontos, hogy ezeket elraktározzuk valamilyen formában. Általánosságban azt vettük észre, hogy egy könyv tömör lényegét nagyjából 1 oldalban össze lehet foglalni 🙂

Van, akinek az a módszer működik, hogy a könyvben aláhúzza az éppen aktuálisan fontos dolgokat, de szerintünk célszerűbb kijegyzetelni azokat valamilyen saját platformra is (később jobban rendszerezhetőbb lesz, valamint azzal, hogy leírjuk, már duplán rögzül az adott gondolat).

 

4. Maradj fókuszált

Ha egyszerre több időd van olvasni, akkor oszd blokkokra az erre szánt időkeretet: iktass be fél óránként 5 perc szünetet, ahol kicsit felfrissíted magad, majd térj vissza a könyvhöz, ahol a következő fél órádat megint fókuszáltan, csak erre koncentrálva töltöd. Ha kevesebb időd van, akkor pedig ez hatványozottan igaz: hangolódj rá, és csak ezzel foglalkozz.

A multitasking-ról már kiderült, hogy nem működik: sokkal eredményesebb lehetsz, ha egyszerre egy dologgal töltöd az időd, könnyebb flow élménybe is kerülni!

 

5. Ismételd át a tanultakat

Ismétlés a tudás anyja, tartja a klasszikus mondás, ezt pedig mi sem mondhattuk volna jobban. Akármit is szeretnénk az életben elérni, biztosak lehetünk abban, hogy gyakorlással jobbak leszünk benne.

Tehát minél többször veszed elő a jegyzeteidet, és alkalmazod a könyvekből szerzett gyakorlati tanácsokat, annál gyorsabban haladhatsz a céljaid eléréséhez. Érdemes havonta egyszer áttekinteni a kiemelt részeket, vagy akár készíthetünk belőle falra kiakasztható verziót is, amit mindennap látunk és olvasunk.